• Bonusmamman

Dessa gravidhormoner -del 1

Det är inte bara det yttre som förändras under en graviditet utan det sker stora förändringar även på insidan! Inte bara det att det finns en växande bebis därinne och organ som får flytta på sig för att göra plats för barnet, utan för att det ens ska finnas en möjlighet att ett barn ska kunna bli till och växa behöver några hormoner ta mer plats. Jag tänkte att jag skulle berätta lite om några hormoner som är viktiga under graviditeten och tiden efteråt.

Kanske du efter denna läsning (och kommande två) kan tyda din kropp på ett lite annorlunda sätt och förstå varför du ibland reagerar och agerar som du gör!

PROGESTERON Först ut är progesteron, även kallad för gulkroppshormon, som kanske främst är känt för att vara ett kvinnligt hormon, även om det är viktigt för båda könen. Progesteronets ”jobb” är att en vecka före nästa mens förbereda livmoderslemhinnan för implantation, det vill säga att få ett befruktat ägg att fästa där. Under graviditeten blir det extra viktigt då det är det som gör att fostret stannar kvar i mammans kropp och inte stöts bort, samt förhindrar ägglossning eller att förlossningen startar för tidigt.

ÖSTROGEN Östrogen är kanske mest känt som ett kvinnligt könshormon, men är självklart viktig för båda könen då det viktigt för bentätheten, centrala nervsystemet och skyddar mot hjärtinfarkt. Kikar vi på hur det verkar i samband med graviditet så gör det att slemhinnan på insidan av livmodern blir tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg samt förhindrar risken för missfall. Östrogenet stimulerar även livmodern att växa, likaså bröstkörtlarna i brösten som på så sätt blir redo för amning. I samspel med prostaglandin och oxytocin sätter också östrogenet igång förlossningen genom att stimulera livmodern till sammandragningar. Östrogen är ett riktigt feel good-hormon  som gör att vi blir lite piggare, gladare, lugnare och känner smaker, lukter och smekningar mer.

RELAXIN Under graviditet verkar relaxin som tillväxtfaktor för livmodern, vaginan, bröstkörtlar, bröstvårtor, samt verkar uppmjukande på bäckenet och livmoderhalsen. Det är också därför du måste anpassa din träning då din kropp kanske kommer att upplevas som mer rörlig och att du kanske inte kan hålla belastade positioner lika stadigt.   Det finns olika studier (dock alldeles för få) som visar hur länge relaxinet finns kvar i kroppen efter förlossningen, så när det kommer till att trappa upp träningen så bör du göra det långsamt, säkert och kontrollerat.

Finaste träningskläderna från Training for Pregnant


Stockholm Sweden

©2019 by Bonusmamman. Proudly created with Wix.com