• Bonusmamman

Graviddiabetes?

Idag var jag på Nya Karolinska för att göra ett glukosbelastningstest, något som görs om det finns misstanke om graviddiabetes. Det var efter ett besök hos min barnmorska i december då hon kollade mitt SF mått (symfys/fundus, en mätning mellan blygdbenet och livmoderns topp för att se så att bebis växer som den ska) och det visade att det hade dragit iväg en aning och låg ovanför normalkurvan, nästan i kant med den övre prickade linjen.

bild lånad från babyhjalp.se


Idag var det alltså dags och jag tog mig bort till provtagningen. När jag väl blev inkallad i rummet förklarade sköterskan vad som skulle hända; att jag skulle få lämna ett blodprov, dricka en sockerblandning, lämna ett till blodprov efter 60min och sen ytterligare ett efter 120min.

Jag har aldrig tyckt att det varit jobbigt att lämna blod, var t.o.m blodgivare ett tag, men jag känner inte ett behov av att behöva titta eller att få veta när de sticker.

Blodprovet gick utan problem och en flaska på 200ml ställdes fram – sockerblandningen. Jag hade hört lite olika historier om hur det skulle smaka och var förberedd på det värsta. Ja, gott var det inte, smakade ungefär som stark outspädd citronsaft! Jag drack upp det på någon minut och efter det fick jag gå ut i väntrummet och vänta på att bli uppropad igen.

Nu började hungern att kännas, jag hade varit fastande sedan kvällen innan och brukar aldrig gå utan mat så länge!

Första timman gick relativt snabbt och det var dags för blodprov nr.2, därefter ut i väntrummet igen. Denna gången gick det inte alls lika snabbt och jag började känna mig både trött, lite illamående och energilös. Förmodligen för att jag inte ätit något och för att kroppen kämpade för att ta hand om sockret. Sen äntligen ropades mitt namn upp och jag fick gå in igen för sista provtagningen.

Sköterskan berättade att jag förmodligen skulle få svar redan dagen därpå via 1177 – så smidigt!

25 svarade JA och 40 svarade NEJ


Jag är egentligen inte så nervös inför svaret och tror inte att jag har graviddiabetes. Under förra mötet hos barnmorskan gjordes en ny mätning och jag låg nu precis ovanför normalkurvan, den som är heldragen på bilden ovan. Däremot tycker jag att det är otroligt bra att detta tas på allvar och att åtgärder tas direkt om det finns misstanke om diabetes. Uppdaterar er så fort jag fått svar!

Nästa möte är om 1.5 vecka, efter det blir det förmodligen bara 2 gånger till och sen är bebis här ❤

0 visningar

Stockholm Sweden

©2019 by Bonusmamman. Proudly created with Wix.com