• Bonusmamman

Gravidhormoner del 2

Nu är det dags för del 2 i miniserien gravidhormoner som jag haft på Instagram! Jag tycker själv att det är superspännande att få en förklaring till varför kroppen beter sig som den gör och hur fantastiskt den fungerar!

OXYTOCIN Oxytocin brukar beskrivas som kroppens eget lyckopiller! Studier visar att oxytocin frisätts av taktil beröring och varm temperatur och har som egenskap att det bl.a  lindrar smärta, skyndar på läkningen av sår och skador, sänker blodtrycket och halterna av stresshormon. Vi blir lugna, mer sociala och fylls av glädje och tacksamhet. Under förlossningen är oxytocin viktigt för att livmodern ska dra ihop sig så förlossningen kan starta och när bebis väl är ute hjälper det till att få bröstmjölken att rinna till.

PROSTAGLANDINER Prostaglandiner är naturligt förekommande fettsyror som verkar sammandragande på glatt muskulatur, såsom livmodern. De har även till uppgift att bl.a sänka blodtrycket. Prostaglandin produceras i kroppen under hela graviditeten i takt med att livmodern växer och utvidgas, men hålls tillbaka av progesteronet. När progesteronproduktionen minskar i slutet av graviditeten så tar prostaglandinerna över och värkarna sätter igång. Hormonet frigörs också i samma stund som fosterhinnorna går sönder och vattnet går.

0 visningar

Stockholm Sweden

©2019 by Bonusmamman. Proudly created with Wix.com