• Bonusmamman

Hur jag ser på träning efter graviditet

Idag har jag varit icke gravid i två veckor. Tiden efter förlossningen har mestadels varit lugn (enligt mig själv) och blandats med både kortare utflykter och hemmamys. Ni som känner mig vet att jag har svårt att vara still och hittar gärna en ursäkt för att få komma ut och röra på mig, men jag försöker att ta det lugnt och lyssna på vad kroppen behöver både innan, under och efter träningen. Är du tillräckligt utvilad? Har du ätit ordentligt? Har du ont någonstans?

Men vad är då träning?

Just nu, såhär kort tid efter förlossningen är det att försöka hitta mina muskler igen och få dom att vakna.

Jag påbörjade min rehab (för rehab är precis vad det är) direkt på BB genom att försöka mobilisera mig så bra jag kunde, att avlasta trötta muskler och försöka ha en god hållning – något som är lättare sagt en gjort när en helst av allt vill gå lite framåtböjd hela tiden och gärna “hålla upp/i magen”.

När det började kännas lättare och smärtan försvann så la jag till fler övningar, bl.a:

appen MammaMage och har även bestämt mig för att klara av de 7 nivåerna på 7 veckor – men mer om detta i ett annat inlägg! De övningarna som finns med där är särskilt framtagna för träning efter graviditet där fokus ligger på att bygga upp kroppen inifrån och ut. Övningarna kan upplevas som lite tråkiga och omotiverade att göra ibland, men de tar bara några minuter/dag att göra dem och du kan absolut kombinera dem med tyngre träning.


Jag kör också appen Tät – en inkontinensapp där du tränar knipet!Det bästa med den appen är att du kan ställa in påminnelser om när du ska träna, jag har min på klockan 8, 14 och 20. Den finns i 6 nivåer och denna vecka kör ja på nivå 2 med 6st  “hitta-rätt-knip” + 2st “styrkeknip”.


Gå ut på barnvagnspromenad! Jag har som mål att komma ut minst 1 gång/dag och då går jag i ett tempo som känns bra för mig utan några som helst krav på tid eller distans. Det ska bara kännas skönt!

Alltså, för att sammanfatta.

  1. Låt det få ta tid – lyssna på din kropp före, efter och under träningen

  2. Se det som rehab – kroppen måste få läka och byggas upp succesivt inifrån och ut.

  3. Hitta en bra nivå – knip och aktivera djup bålmuskulatur.

  4. Underskatta inte barnvagnspromenaderna

0 visningar

Stockholm Sweden

©2019 by Bonusmamman. Proudly created with Wix.com