• Bonusmamman

Hur ska jag tänka runt träning som gravid?

Först och främst, var ödmjuk mot dig själv och tänk att all träning som blir av är bra träning!

Din kropp befinner sig i en stor förändring där bl.a kroppen kommer växa och bli tyngre, din hållning förändras, du får försämrad kroppsuppfattning, du blir lättare andfådd och kan känna att du inte är lika stark som du brukar. Jag förespråkar absolut en aktiv graviditet, men det kan se olika ut för alla. En del mår superbra genom hela graviditeten, medan andra inte alls gör det. Jag kan bara gå till mig själv där min första graviditet flöt på hur bra som helst med träning och fritid, medan jag denna gång får ta dagarna som de kommer och har tur om jag får till ett träningspass då och då. Kortfattat kan jag säga att träning under graviditet bör baseras på:

  1. hur du mår, både innan/under/efter träning

  2. vilken typ träning du är van vid

  3. att trappa ned ju närmre du kommer BF, med lägre intensitet, lägre vikter och fler set.

Sen kan det komma dagar där du har planerat att träna, men att orken inte riktigt finns. Då är det mer än okej att stanna hemma och vila och ta igen det passet en annan dag när du känner dig starkare.

För att du ska få ut det mesta av din träning är det viktigt att du känner dig bekväm, precis som att du använder rätt utrustning oavsett om det är hantlar, kettlebells eller något annat. Jag pratar givetvis om de bästa gravidträningskläderna!

Själv använder jag bara kläderna från Training for Pregnant när jag ska träna, oavsett om det är på land eller i vattnet! De är inte bara sköna och har en snygg design, utan de sitter där de ska och håller både passform och färg efter flera tvättar och träningspass.

vecka 16 VS vecka 30


När du använder min personliga kod “bonusmamman15” så ger det dig 15% rabatt på ett helt köp

Jag vill även passa på att ge lite träningstips för dig som är gravid!

När bebisen väl är ute kommer den (och säkert du också) att vilja vara nära hela tiden vilket kommer att ställa krav på dig och din kropp när du bär barnet. En bra övning att göra för att förbereda sig på detta, och att kunna hålla en god hållning,  är att aktivera musklerna som finns runt skulderbladen för att stabilisera och stärka.

När du delar och drar ihop skulderbladen aktiverar du främst två stora muskler; m. Serratus anterior vars funktion är att stabilisera och dra isär dem, samt m.Trapezius som har till uppgift att bla dra ihop dem. Antingen gör du övningen som jag på bilden, att du bara aktiverar musklerna genom att dela och föra ihop skulderbladen i en kontrollerad rörelse, eller så lägger du på ett motstånd i form av ett gummiband eller en skivstång. Upprepa detta 10-14 ggr x3 med eller utan belastning.

Ta hand om dig själv och din kropp, du har allt att vinna på det!

Inlägget ovan sker i samarbete med Training for Pregnant

Stockholm Sweden

©2019 by Bonusmamman. Proudly created with Wix.com