• Bonusmamman

Min Mors dag

Jag har alltid tyckt om högtider, firande & presenter! Både att få ge dem, men självklart också att få dem och från att tidigare hyllat min egen mamma på Mors dag är jag nu själv en som ska firas! Dagen började med en snabb frukost tillsammans hemma med familjen och sen åkte jag och småtjejerna ut till min mamma & mormor där det bjöds på tårta och 60-årsplanering av mammas födelsedag. Resten av familjen stannade hemma, tänk om de passade på att styra upp någon överraskning tills att jag kom hem!

Efter en lång dag i Trosa så ville jag bara komma hem och lägga mig i badet med hårinpackning och ansiktsmask för att det var jag värd – särskilt en dag som denna!

Jag har nog alltid tänkt Mors dag (ja, Fars dag också) som en dag då en ska bli lite extra bortskämd. Det behöver inte vara något särskilt, men typ få matan lagad till sig eller att  inte behöva bry sig om sysslor som disk, städ, plock och annat – ja, eller att bara få ta sig ett bad i lugn och ro.

När jag kommer innanför dörren är det allt annat än lugn och ro jag känner. Saker ligger överallt; skor, kläder, grejer, väskor. Soppåsen i köket är full, resterna från morgonens frukost är fortfarande framme, bordet fullt med brödsmulor osv. Ni vet ett sånt där “pust & suck” ögonblick… De stora tjejerna sitter framför TVn och tittar på Aladdin och jag lämnar över Filippa till en av dem och börjar plocka, som jag alltid gör, tills den lilla börjar skrika och hon åter befinner sig i min famn. När Staffan kommer hem från mataffären lämnar jag över henne till honom och säger med trött röst att “nu ska jag lägga mig i badet” och går därifrån. Det kommer inte bli någon överraskning, present eller så…

Jag tvättar håret och tar bort sminket på mindre än 3 minuter (en sk. vanlig “mamma-dusch”) för att sedan kunna lägga mig i badet med den efterlängtade ansiktsmasken och hårinpackningen. Än så länge låter det kanske ganska skönt, men jag lovar, det är riktigt svårt att slappna av med tonerna från Andens sång i “Aladdin” (med tillhörande tjejkör på högsta volym) och Frejas skrik från vardagsrummet i bakgrunden. Försöker ändå att hitta mitt “happy place” och tänka på andningen för att på riktigt kunna slappna av.

Då knackar det på dörren. Eller ja, det bankas och ropas -“MAMMA! MAMMA! MAMMA! Va gör du nånting?” – “Mamma duschar” svarar jag – “Freja också komma med?” frågar Freja – “Mmm, när mamma är färdig får du komma in” – “Okej” svarar hon och springer därifrån

Försöker koppla av, tar ett djupt andetag och låtsas att förtränga ljudet av när Anden förklarar för Aladdin att han kan göra honom till en prins. 30 sekunder senare bankar det på dörren igen.

–  “Mamma! Jag också bada?” – “Mmm, snart,” svarar jag. “Mamma ska bara tvätta håret” – “NEJ!!! BADA NU!!! skriker Freja tillbaka följt av dörrbankande. “Nu, nuu, NUUU!!!” – “Gå och titta vad storasystrarna gör, så ropar jag på dig snart”, svarar jag. – “Okej”, accepterar hon, och springer iväg.

Jag sjunker återigen ner i det varma, sköna vattnet. Vad var det jag skulle göra nu igen? tänker jag. Just ja, andas och koppla av, det är min dag idag.

-“Mamma!!! Grattis, här är paket!” Frejas röst utanför dörren igen.

Vid ordet paket tänds ett litet ljus av hopp i mitt hjärta, har någon fixat ett paket till mig?! Glömmer med ens bort oljudet utanför och kan bara höra denna lilla röst utanför dörren som återigen ropar.

-“Mamma, grattis! Du födelsedag!” Hon tror att jag fyller år, vad gulligt ❤

I dörrspringan till badrummet ser jag hur en liten, liten pappersbit liksom försöker pressas in och jag, med ansiktsmask och hårinpackning, tar mig snabbt upp ur badet för att inte min present ska gå sönder! Jag öppnar dörren och där utanför står den gulligaste ungen i bara blöja, kort tröja och smutsig mun och säger; “här mamma, paket!”

Hon sträcker fram sina händer för att överräcka mig presenten, den jag längtat efter hela dagen, kärleksbeviset på att jag är en fantastisk mamma!

Det hon räcker över är en prislapp som suttit på ett klädesplagg. Jag tittar ner på papperslappen och tänker, lite överraskad, “vad är det här?” “är det en del av min present?” När jag sedan förstår att det inte finns någon riktig present som köpts i smyg och som lagts undan i väntan på det perfekta tillfället kommer en liten känsla smygande över mig i form av besvikelse. Ingen present till mig på Mors dag.

Jag tittar på Freja som tittar tillbaka på mig och säger “grattis mamma, jag också bada nu?”  Jag tittar ner på lappen i min hand, tittar på hennes frågande ansikte, ger upp drömmen om ett lugnt & avslappnande bad och svarar “kom då”.

Lyckan i hennes ansikte går inte ta miste på och när vi sitter i badet tillsammans nån minut senare pekar hon på mitt ansikte och frågar, “e det mamma?” Just ja, hela ansiktet är ju insmort med lermask! Jag skrattar! Jag skrattar åt henne, åt mig, ja – åt hela situationen! Och det är också då det går upp för mig! Jag har redan fått den vackraste av gåvor och en av dom sitter här, mittemot mig i badkaret.

Att längta efter en present, eller något slags bevis på att jag duger som mamma en hel dag var ett stort slöseri med energi. Jag tänker på alla de som längtar efter barn, som förlorat ett barn, som förlorat en mamma eller som av olika anledningar inte har den relationen de önskar till sin mamma/barn och känner mig otroligt lyckligt lottad.

Jag duger! Inte bara duger, utan jag ÄR en fantastisk mamma! Idag och alla andra dagar i veckan – grattis på Mors dag, såhär en dag senare, till mig själv!

0 visningar

Stockholm Sweden

©2019 by Bonusmamman. Proudly created with Wix.com