• Bonusmamman

Viktuppgång under graviditeten

Jag tänkte att jag skulle skriva lite om viktuppgång under graviditeten. Först och främst vill jag börja med att säga att allas kroppar och förutsättningar ser olika ut och att det jag nu kommer skriva endast är utifrån mina egna tankar och erfarenheter. Jag vill också säga det att vikt, enligt mig, bara är en siffra och inte ett mått på hur en mår. Jag tycker dock att vikten är en intressant parameter i ens hälsa, men inget en bör stilla sig blind på.

Bild 1: 2016, gravidvecka 20, vikt ? kanske 79kg? Bild 2: 2016, 3 veckor innan BF, vikt ca 96kg Bild 3: 2017, 10mån efter BF, vikt ca 70kg – starkare än någonsin!

Är inte kroppen fantastisk!?

Innan jag blev gravid trodde jag att jag skulle vara en av dom som gick upp runt 15kg under graviditeten, då utgick jag från min mammas graviditeter + något mer då jag alltid varit lite större än henne. Sen blev jag gravid och 9 månader senare stod vågen på +30kg, ca 100kg Benita. Vad hände? Jag som tränat och rört på mig under hela tiden!

De första veckorna mådde jag otroligt dåligt och dämpade detta med det enda som funkade – vitt bröd! Eller ja, äta vad som helst egentligen, bara det höll illamåendet borta. Så visst, ett antal trivselkilon kanske kom redan där, men sen då?

Freja kom i början på oktober, vilket betyder att senare hälften av graviditeten var under de varmare månaderna och jag la på mig otroligt mycket vätska. Främst fötter och ben, men hela kroppen svullnade verkligen upp, vilket egentligen är fullt normalt även om det gör ont och känns tungt.

Såhär såg mina fötter ut 2016

Tips! Om du lider av svullna ben och fötter; massage, högläge och kompressionsstrumpor!

Vatten väger mycket och där tror jag många av mina kilon låg.

Är det ärftligt? Jag minns att jag frågade mamma hur mycket hon vägde när jag kom och att hon svarade att hon vägde 70kg, en viktuppgång på ca 12-13kg. “Mamma”, sa jag. “Jag skrev in mig på 72kg med Freja”

Viktuppgång under graviditeten är till viss del ärftlig, men till största delen beror det helt på vilken livsstil du har. Jag och min mamma har aldrig varit särskilt lika i vår kroppsstruktur, men jag trodde nog ändå att själva viktuppgången skulle vara ganska lik, vilket den inte var.

Vad säger forskningen? Det finns olika rön om hur mycket en viktuppgång under graviditeten kan se ut, en tabell från senare forskning visar detta:

*

Här kan du se ungefär vad varje komponent väger och hur det förändras under graviditetens förlopp. Vilken fantastisk tillväxt på det lilla barnet på dessa veckor ❤

Över-/underviktig under graviditeten Är du överviktig ska du försöka att hålla nere viktuppgången under graviditeten för att minska risken för bl.a havandeskapsförgiftning, graviddiabetes, högt blodtryck och blodproppar. Det gör du enklast genom att försöka vara aktiv samt äta sådant som kroppen behöver i lagom stora mängder. Tänk inte att du “äter för två”, vanligtvis så räcker det med att tillföra mellan 300-500kcal/dag beroende på vart i graviditeten du befinner dig. En avokado motsvarar ungefär 210kcal.

Är du underviktig bör du istället försöka gå upp något mer än de rekommenderade 12.5kg just för att försöka få i sig de rekommenderade dagsbehovet så att barnet får i sig den näring som det behöver.

Vad tror jag då? Jag är helt övertygad om att kroppen kommunicerar med oss och att den talar om vad vi behöver, vi behöver bara lyssna på den. Är du hungrig – ät, men välj det du äter med omsorg så att den är energirik och tilltalande för dig. Försök att röra på dig så mycket du kan och som kroppen tillåter; träna, promenera, välj trappa istället för hiss osv. Eftersom det vanligaste är att vi får i oss ett överskott av energi under graviditeten är det bra om vi kan bemöta detta med fysisk aktivitet. Och som jag skrivit tidigare, det finns bara hälsofördelar med att träna under graviditeten!

Jag tror att kroppen formas och att vi, om vi lever på “som vanligt”, hittar det läge som både vi och bebis mår bäst av. Att jämföra sig själv med andra är bara dumt, varje kropp är unik och du är skapt att kunna bära ditt barn på det bästa sättet – lita på det!

Du ska ALDRIG banta under en graviditet – lyssna på kroppen och vad den behöver! Om du behöver hjälp med din kost, träning och vikt så kan du prata med din barnmorska, alternativt en fysioterapeut eller annan licenserad vårdutövare.

Ovan ser du min viktuppgång hittills i kettelbells, ca 20kg. Jag är helt inställd på att öka med 30kg denna gång också och vet ni, det känns ok. Jag har, trots illamåendet, mått väldigt bra. Jag har tränat så mycket som jag orkat och ätit det jag känt för utan att överdriva. Det viktigaste för mig är att bebisen mår bra och att vi tillsammans ska klara förlossningen och tiden efteråt så bra som möjligt ❤

*tabellen om viktökning är lånad från boken “Graviditet, hälsa och träning” av Cecilia Fridén, Birgitta Nordegren och Susanne Åhlund. Kan STARKT rekommendera denna bok om du vill förkovra dig mer i ämnet som boken handlar om!

Stockholm Sweden

©2019 by Bonusmamman. Proudly created with Wix.com